Annika Klingström – från utrikesdepartementet till förbundskapten för goalball

– Som ledare inom paraidrotten vill jag locka så många som möjligt att vilja elitsatsa och att så många paraidrottare som möjligt överhuvudtaget ska vilja utöva sport. Genom förståelse för förutsättningar och möjligheter vill jag skapa träningsglädje.

Annika Klingström

Hälsocoach, PT och föreläsare på Feelgood företagshälsovård
Förbundskapten goalball samt tennis- och fystränare

Jag kommer från en yrkesbakgrund på Utrikesdepartementet där jag bland annat varit stationerad i Bangkok och Lissabon. För tio år sedan tog mitt gedigna idrottsintresse över och jag sadlade om och numera arbetar jag som personlig tränare, föreläsare och hälsocoach.

Idrott har alltid varit en stor del av mitt liv. Jag har alltid gillat bollsporter av olika slag men även konditionsutmaningar som bland annat en svensk klassiker. Min elitkarriär var inom basket och jag älskar att spela tennis och tävlar bland annat i veteran-SM.

Sedan länge tränar jag barn och ungdomar i tennis och basketfys. När frågan kom på tal att få leda goalball-landslagen var jag för nyfiken för att inte våga tacka ja.   

Läs mer och anmäl dig till Träningslära parasport, 7,5 hp

Varför valde du att läsa kursen Träningslära parasport?
Jag ville öka min förståelse och kunskap inom alla fält som kursen täcker. Det unika med kursen är just att den smalnar av fältet för att kunna låta det växa med alla de påverkansfaktorer som är specifika inom paraidrotten. Det riktade fokuset på det som är avgörande för att funktionsnedsatta ska kunna nå sin potential genom kunnig träning och att det kan ge resultat i tävling. Det är en balansgång att ta hänsyn till att kunna skapa en miljö som utmanar men även främjar en skadefri vardag. Som ny tränare inom paraidrotten behöver jag bygga nätverk av kontakter.

Hur ser din bakgrund ut inom parasport?
Jag har genom åren i mina grupper kommit i kontakt med paraidrottare som tränat integrerat i de grupper jag kört och även hållit i pass för rullstolstennis. Vid något tillfälle har jag hjälp till vid samling för paraidrottare, till exempel inför ett Paralympics att prova ut profilkläder till deltagarna.  

Vad var det bästa med kursen?
Den svepte över ett brett spektrum teori och infallsvinklar inom träningslära specifikt paketerat för paraidrottare. Diskussionerna och erfarenheterna som studiekamraterna delade med sig av gav många insikter utifrån olika parasporters perspektiv. Det var mycket lärorikt att det ingick i kursen att parallellt med föreläsningarna driva ett eget praktiskt case för en paraidrottare. Föreläsarna var kunniga och väl insatta.

Vad är enligt dig den främsta anledningen till att läsa den här kursen?
Med driv och passion för idrott och dina erfarenheter bygger den här kursen dig att fortsätta utvecklas som tränare och person för att kunna leda med trygghet och kunskap inom paraidrotten.

0
Feed

Lämna en kommentar